Dil Seçiniz
Telefon
WhatsApp
Hangi sebze hangi ayda ekilir?
Hangi sebze hangi ayda ekilir?

Toprak Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Ekim yapılacak toprak çok ıslak veya çok kuru olduğunda ekime hazırlanmamalıdır.

Ayakkabınıza veya küreğinize toprak yapışırsa çok ıslaktır.

Elinize az miktarda toprak alıp bastırın.

Nem miktarı uygun olduğunda, toprak parçalanır ve küçük kümeler halinde dağılır.

Çok ıslaksa, top halinde kalıplaşmış halde kalır.

Ekimden önce toprağınıza uygulanacak gübre veya gübre miktarını merak ediyorsanız mutlaka analiz yaptırın.

Rutin bir toprak analizi, kireç ihtiyacı, fosfor ve potasyum ihtiyacı ve tahmini azot ihtiyacı hakkında bilgi verir.

Sürme veya kürekle aktarmadan hemen sonra ekim alanını tırmıklayın.

Sert, ince bir tohum yatağı, özellikle küçük tohumlu ürünler için en iyisidir, ancak toprağı çok fazla tırmıklamak, toprak yüzeyinin kabuklanmasına neden olabilir ve ortaya çıkan fidelere zarar verebilir.

Toprağı sonbaharın sonlarında işlemek, erken ilkbahar ekimini kolaylaştırır.

Kış Sebzeleri Ekimi Nasıl Yapılır?

Kış Sebzeleri Ekimi Nasıl Yapılır?

Bahçe arsanızı hazırladıktan hemen sonra marul, lahana, karnabahar, brokoli, Brüksel lahanası ve soğan gibi erken "serin mevsim" ekinleri ekebilirsiniz.

Oluk olmasını istediğiniz alan boyunca bir ipi sıkıca gererek satırları işaretleyin.

Tek tip bir derinliğe sahip bir oluk oluşturmak için uzun bir köşebent demiri veya alüminyum parçasının köşe kenarını kullanın.

Bir çapa sapı veya kürek kullanılması, değişken derinliklere sahip bir oluk oluşturabilir ve özellikle küçük tohumlarda muntazam olmayan çıkışa neden olabilir.

Sebze bitkileri, kumlu toprakları genellikle killi topraklardan biraz daha derine ekebilirsiniz.

Sıcak Mevsim Sebzelerinin Ekimi Nasıl Yapılır?

Sıcak Mevsim Sebzelerinin Ekimi Nasıl Yapılır?

Domates, patlıcan, biber ve benzeri "sıcak mevsim" fidelerini toprağa ekmeden önce don tehlikesi geçene kadar (Mayıs ortasından sonlarına kadar) bekleyin.

Salatalık, balkabağı ve karpuz tohumdan yetiştirmek için, ekimden bir hafta önce toprağa tohum çukuruna 100cc solucan gübresi konularak plastik şişeler ile  daha erken ekilebilir.

Bu, toprağı ısıtır ve solucan gübresi'de tohumların daha hızlı çimlenmesine yardımcı olur.

Tohumlar çimlenip ortaya çıkana ve kuvvetli bir şekilde büyüyene kadar plastik şişeleri açık tutun.

Viyollerde Fide Nasıl Yetiştirilir?

Viyollerde Fide Nasıl Yetiştirilir?

  • Ilık mevsim bitkileri uzun bir büyüme mevsimine ihtiyaç duyar ve genellikle doğrudan bahçeye ekilirse olgunlaşmaz.
  • Soğuk mevsim bitkileri, sıcak havalardan önce olgunlaşmalıdır.
  • O halde, bu sebzeleri ya fideden yetiştirmek ya da bir bahçe merkezinden ya da seradan bitki satın almak gerekir.
  • Tohumları viyollerde veya 5-7 cm derinliğinde kaplarda çimlendirmeye başlayabilirsiniz.
  • İyi bir toprak karışımı iki kısımdan oluşur, bir kısım kum veya torf ve bir kısım organik gübre ( solucan gübresi ) oluşmalıdır.
  • Toprağı bir el arabası içinde bir kürekle iyice karıştırın ve 3-5 mm bir elekten geçirin. Bahçe malzemeleri satan mağaza veya dükkanlarda önceden karıştırılmış toprak karışımları mevcuttur.
  • Viyolleri veya fide kaplarını toprak karışımıyla doldurun ve toprağı kenarlardan dikkatlice sıkın.
  • Çukurları doldurduktan sonra, toprağı üst kısmın yaklaşık 5-7 cm altına kadar düzleştirin. Toprağı eşit şekilde sıkıştırın.
  • Derinliği tutarlı tutmak için bir şerit veya kurşun kalem kullanarak 3 cmlik bir delik açarak tohumu ekin.
  • Her tepsi hücresine veya turba kabına 2-3 tohum ekin.
  • Sıcak mevsim sebzeleri, Kış sebzelerinden daha geç tohumdan yetiştirin.
  • Biber ve patlıcan yavaş çimlenir ve domateslerden önce başlanmalıdır.
  • Tohumları hafifçe kum, sonra solucan gübresi, elenmiş toprak veya torf ile örtün.
  • Tohumların topraktan yıkanmasını önlemek için ince elenmiş bir suluk kullanarak viyolleri nazikçe sulayın.
  • Viyolleri veya kaplarını şeffaf plastikle örtün ve çimlenene kadar sıcak bir odada tutun.
  • Fideler belirir belirmez plastik kapağı çıkarın ve fideleri tam güneş ışığı altında veya doğrudan floresan ışığı altında tutun.
  • Fideler ortaya çıktıktan sonra, bir bitkiye kadar inceltin ve 1 galon suya 1½ yemek kaşığı 5-10-5'lik bir başlangıç ​​gübresi uygulayın.
  • Dikime kadar her iki haftada bir fidelere yaklaşık ¼ fincan solüsyon uygulayın. Yaprak yanmasını önlemek için gübrelemeden sonra fideleri suyla durulayın.
  • Bir çıta evi veya gölgelik bir bez kullanarak ve hafifçe su tutarak (ancak solma noktasına kadar değil) birkaç gün dışarıda gölgelendirerek "sertleştirme" nakli, "nakil şoku" olarak da bilinen, ekimden sonra bitki büyüme gecikmesini azaltacaktır.

Sebze Fidelerin Şaşırtma Nasıl Yapılır?

Sebze Fidelerin Şaşırtma Nasıl Yapılır?

  • Geç öğleden sonra veya serin, bulutlu, sakin bir günde nakli.
  • Bitkileri dikimden önce iyi sulayın.
  • Toprağı bitkiler arasında bir bıçakla kesin, böylece her bitki önemli bir kök bilyesi takılıyken kolayca ayrılabilir.
  • Ayrı kaplarda yetiştirilen fideler köklerine zarar vermeden ekilebilir.
  • Fideler turba saksılarına nakledilirse, turba kabının üst kenarının toprak yüzeyinin üzerinde olmadığından emin olun , aksi takdirde turba kabı bir fitil gibi davranacak ve bitkiyi strese sokarak kök topundan nemi hızla çekecektir.
  • Dikim alanından kuru yüzey toprağını kazıyın.
  • Bir el küreğiyle, fide kök topunu kolayca alacak kadar büyük bir delik açın.
  • Başlangıç ​​gübresi olarak solucan gübresi ekleyerek, fide kökünü toprakla kapatın ve can suyu verin.
  • Dikim zamanında bitki başına 100cc - 200cc solucan gübresi ve 300cc - 400 cc su uygulayın.
  • Şaşırtma yapılan fidelerin, viyollerde yetiştirilmesi güvenli olacağından bir veya iki hafta önce bahçeye yerleştirilebilir.
  • Hava sıcaklıkları arttığı günlerde fideleri örttüğünüz kapakları çıkarın. Kağıt yada naylon kapaklar kullanılıyorsa, üst kısımlara havalandırma delikleri açın.
  • Havalandırma yapılmazsa kapak içindeki yüksek sıcaklıklar fideleri öldürebilir.

 

Bahçe Sebzeleri için Dikim Tarihleri ​​ve Mesafeleri

Sebze Tohumdan Fide Yetiştirme Dönemi Fide Ekim Dönemi Sıralar Arası Mesafe Dikim Arası Mesafe Ekim Derinliği
Kuşkonmaz   15 Nisan - 1 Mayıs 90 cm - 70 cm 30 cm - 25 cm 15 cm - 10 cm
Fasulye   15 Mayıs - 1 Temmuz 45 cm - 35 cm 10 cm - 15 cm 10 cm - 5 cm
Pancar   15 Nisan - 1 Temmuz 45 cm - 35 cm 10 cm - 15 cm 10 cm - 5 cm
Brokoli 1 - 15 Mart 15 Nisan veya 1 Haziran 45 cm - 35 cm 15 cm - 20 cm 10 cm - 5 cm
Brüksel Lahanası 1 - 15 Mart 15 Nisan veya 1 Haziran 45 cm - 35 cm 15 cm - 20 cm 10 cm - 5 cm
Lahana 1 - 15 Mart 1 Nisan - 1 Mayıs 45 cm - 35 cm 15 cm - 20 cm 15 cm - 10 cm
Havuçlar   15 Nisan - 15 Haziran 40 cm - 30 cm 15 cm - 20 cm 15 cm - 10 cm
Karnabahar 1 - 15 Mart 15 Nisan veya 1 Haziran 40 cm - 30 cm 15 cm - 20 cm 10 cm - 5 cm
Kereviz 15 Şubat - 1 Mart 15 Mayıs 40 cm - 30 cm 15 cm - 20 cm 10 cm - 5 cm
Pazı   1 Mayıs 40 cm - 30 cm 10 cm - 15 cm 10 cm - 5 cm
Salatalık   1 Mayıs - 15 Haziran 40 cm - 30 cm 15 cm - 20 cm 10 cm - 5 cm
Patlıcan 15 Mart - 1 Nisan 1 Haziran 40 cm - 30 cm 15 cm - 20 cm 10 cm - 5 cm
Sarımsak   1 Ekim - 1 Kasım 40 cm - 30 cm 10 cm - 15 cm 10 cm - 5 cm
Yaban Turpu   15 Nisan - 1 Mayıs 40 cm - 30 cm 10 cm - 15 cm 10 cm - 5 cm
Marul 1 - 15 Mart 15 Nisan - 1 Mayıs 40 cm - 30 cm 10 cm - 15 cm 10 cm - 5 cm
Kavun   15 Mayıs - 1 Haziran 40 cm - 30 cm 20 cm - 25 cm 15 cm - 10 cm
Bamya 15 Mart - 1 Nisan 1 Haziran 40 cm - 30 cm 10 cm - 15 cm 15 cm - 10 cm
Soğan 1 - 15 Şubat 15 Nisan 10 cm - 20 cm 10 cm - 15 cm 10 cm - 15 cm
Maydanoz   15 Nisan - 1 Mayıs 10 cm - 15 cm 10 cm - 15 cm 10 cm - 15 cm
Bezelye   10 Nisan - 15 Mayıs 10 cm - 15 cm 10 cm - 15 cm 10 cm - 15 cm
Biber 15 Mart - 1 Nisan 1 Haziran 10 cm - 15 cm 10 cm - 15 cm 10 cm - 15 cm
Patates 15 Nisan 1 Haziran 10 cm - 15 cm 10 cm - 15 cm 10 cm - 15 cm
Kabak   10 Mayıs - 1 Haziran 90 cm - 70 cm 30 cm - 25 cm 15 cm - 10 cm
Turp   10 Nisan - 1 Haziran veya 1 - 15 Ağustos 10 cm - 15 cm 10 cm - 15 cm
Ispanak   15 Nisan veya 1 - 15 Ağustos 10 cm - 15 cm 10 cm - 15 cm 10 cm - 15 cm
Domates 1 - 15 Nisan 15 Mayıs - 1 Haziran 40 cm - 30 cm 10 cm - 15 cm 15 cm - 10 cm
Karpuz   15 Mayıs - 1 Haziran 40 cm - 30 cm 10 cm - 15 cm 10 cm - 15 cm

 

 

 

 

 

  • Etiketler:

TEKLİF FORMU